Puštena u rad deponija Duboko u Užicu

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer i ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić pustili su danas svečano u rad Regionalnu sanitarnu deponiju "Duboko", u Užicu. Deponija, prva te vrste u Srbiji, izgrađena je u skladu sa strategijom upravljanja otpadom za dva grada i sedam opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga, u kojima živi 372.000 građana, a u skladu sa direktivama i standardima Evropske unije. "Duboko" se prostire na 15 hektara, ima kapacitet 250 tona otpada dnevno i Centar za sekundarnu selekciju otpada kapaciteta 90 hiljada tona godišnje. Deponije je primer regionalne saradnje, primene evropskih standarda i solidarnosti EU sa Zlatiborskim okrugom i naporima lokalnih samouprava u zaštiti životne sredine. U Srbiji trenutno je u sektoru upravljanja otpadom i obnovljivim izvorima energije zaposleno 8.000 ljudi, a do sredine naredne godine taj broj će iznositi 10.000. Radovi na deponiji počeli su 2008. godine, a investicija od 15, 325.000 evra sufinansirana je od Čačka, Užica i sedam opština ovog kraja, zatim Regionalnog fonda za zaštitu životne sredine, zajmom Evropske banke za obnovu i razvoj, sredstvima NIP-a i donacijama Svetske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, vlade Francuske i Evropske unije.

Puštena u rad deponija Duboko u UžicuŠef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer i ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić pustili su danas svečano u rad Regionalnu sanitarnu deponiju "Duboko", u Užicu.

Deponija, prva te vrste u Srbiji, izgrađena je u skladu sa strategijom upravljanja otpadom za dva grada i sedam opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga, u kojima živi 372.000 građana, a u skladu sa direktivama i standardima Evropske unije.

"Duboko" se prostire na 15 hektara, ima kapacitet 250 tona otpada dnevno i Centar za sekundarnu selekciju otpada kapaciteta 90 hiljada tona godišnje.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer je, povodom puštanja u rad deponije, izjavio da je ona primer regionalne saradnje, primene evropskih standarda i solidarnosti EU sa Zlatiborskim okrugom i naporima lokalnih samouprava u zaštiti životne sredine.

Dulić je naglasio da je u Srbiji trenutno u sektoru upravljanja otpadom i obnovljivim izvorima energije zaposleno 8.000 ljudi, a do sredine naredne godine taj broj će iznositi 10.000.

Radovi na deponiji počeli su 2008. godine, a investicija od 15, 325.000 evra sufinansirana je od Čačka, Užica i sedam opština ovog kraja, zatim Regionalnog fonda za zaštitu životne sredine, zajmom Evropske banke za obnovu i razvoj, sredstvima NIP-a i donacijama Svetske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, vlade Francuske i Evropske unije.

Završetkom Regionalne sanitarne deponije Duboko, stvoreni su uslovi za pouzdano i sigurno skupljanje i odlaganje komunalnog otpada, sveukupno poboljšanje upravljanja čvrstim otpadom i značajno poboljšanje životne sredine u regionu.

Deponija Duboko je jedan od preko 14 projekata ukupne vrednosti od 65 miliona evra, koji su realizovani u poslednjih šest godina u Srbiji, a koje finansira EU kroz Program podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave, sa posebnim akcentom na ekonomske i projekte iz oblasti zaštite životne sredine.

Na deponiji Duboko biće izgrađena i prva energana za proizvodnju struje iz komunalnog otpad, u saradnji sa Elektroprivredom Srbije i stranim investitorima zainteresovanim za ulaganje u obnovljive izvore energije.

Danas je postavljanjem ploče na Hidrocentrali u Užicu svečano obeležen i početak rada novoformiranog Privrednog društva za obnovljive izvore električne energije, koje će iz Užica koordinirati svim poslovima iz ove oblasti na prostoru cele Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik